Ervaring van een nieuwe suiker patiënt.

 

Ik had veel dorst en moest veel drinken. Hierdoor plaste ik vaker dan normaal. Ik maakte een afspraak bij de dokter en hij prikte mijn suiker. Deze was 17. Ik schrok enorm. Mijn status van “gezonde veertiger” verplaatste zich naar “patiënt”. Je komt in een mallemolen. Veel informatie , ogen controle, regelmatig bloedprikken, voeten controle, afspraken bij diëtiste ed.

De eerste info van de huisarts is maar de helft blijven hangen. Daarna ben ik gaan googelen en heb veel gelezen. Mariëlle , de praktijkondersteuner (POH), heeft de tijd genomen om mij uitgebreid  in te lichten over wat er ging gebeuren en waarmee ik rekening moest houden. Dit was prettig. De begeleiding is goed en kundig. Ik kan mijn eigen gegevens inzien op een website, zo kan ik me voorbereiden. Ook kan ik chatten met Mariëlle. Op advies van Mariëlle heb ik spullen aangeschaft om zelf mijn bloedwaardes te meten.

Via Mariëlle ben ik bij diëtist Stefan terecht gekomen. Hij heeft samen met mij een dieet opgesteld wat voor mij het beste past. Niet alleen ik houd me aan mijn dieet, mijn vriendin is ook enthousiast en zet de heerlijkste  gerechten op tafel. Ik tel vooral de grammen koolhydraten en ik heb een app. Ik eet koolhydraatarm brood, drink sojamelk i.p.v. gewone melk en pasta vervang ik en ik neem geen producten met suiker. In het begin kost dit heel wat tijd. Maar nu ik het meer doe gaat het me gemakkelijker af. Een goede tip is: lowcarbchef.nl . Hier vind je lekkere recepten.

Mijn lange termijn suiker is van 104 gedaald naar 37 in 5 maanden. Dit is geweldig. Ik gebruikte 5 maanden medicijnen. In overleg met Mariëlle heb ik besloten om te stoppen met medicijnen. Hopelijk blijven de waardes binnen de grenzen. Ik zal een balans moeten blijven vinden tussen dieetdiscipline en af en toe een bourgondische uitspanning. Hoe het op de vakanties zal gaan blijft een uitdaging.